Eliksir młodości – Karnozyna w diecie Wegan, Wegetarian i nie tylko…

Znane są substancje, które swoimi niezwykłymi właściwościami potrafią wprawić w zdumienie. Niewątpliwie jedną z nich jest karnozyna.

Któż z nas nie chciałby być wiecznie młodym, niestety czas upływa i nie da się go zatrzymać a co za tym idzie starzejemy się zarówno chronologicznie jak i biologicznie. Na pierwszy proces nie mamy żadnego wpływu ale z drugim możemy już sobie poradzić. Ciekawostką jest to, że różnica pomiędzy wiekiem chronologicznym a biologicznym może wynosić nawet dwadzieścia lat. Wynika z tego jedna bardzo ważna rzecz, jeżeli nie będziemy o siebie dbali szybciej będziemy starzeć się biologicznie. To czym się odżywiamy i jak o siebie dbamy często odzwierciedla to jak się czujemy i jak wyglądamy. Aby przez długie lata żyć w zdrowiu, czuć się młodym i wyglądać młodo warto sięgnąć po karnozynę.

Czym jest karnozyna i jakie są jej właściwości?

Karnozyna została odkryta ponad 100 lat temu przez rosyjskiego uczonego W.S. Gulewicza.

Jest ona w 100% naturalną substancją. L-karnozyna inaczej beta-alanylo-L-histydyna to organiczny związek z grupy dipeptydów. Jest to połączenie dwóch aminokwasów a mianowicie beta-alaniny i l-histydyny. Karnozyna występuje całkowicie naturalnie w każdej komórce ludzkiego ciała a przede wszystkim w tkance mięśniowej, mózgu,sercu, wątrobie jak również w całym układzie nerwowym.

Wiemy również, że karnozyna należy do podstawowych dipeptydów i jest też głównym niebiałkowym składnikiem, który zawiera azot w mięśniach szkieletowych kręgowców. Według niektórych uczonych substancja ta może stanowić nawet 0,5% masy mięśni poprzecznie prążkowanych a także występować w innych narządach i tkankach, takich jak na przykład komórkach gleju i neuronach węchowych. Po podaniu doustnym karnozyna wchłania się z jelita cienkiego a niezwykle istotne jest to, że ma zdolność przenikania bariery krew-mózg.

Karnozynę do organizmu dostarczamy głównie z czerwonym mięsem i nie da się jej w żaden sposób uzyskać z pożywienia roślinnego. Badania pokazały, że – wegetarianie i weganie mają statystycznie dużo niższy poziom karnozyny, niż wszystkożercy – często nawet 3 krotnie niższy. Jeśli uwzględnić, że wszystkożercy mają zazwyczaj jej niedobory to poziom u przeciętnego wege jest wręcz tragiczny. Na szczęście na rynku można dostać wysokiej jakości karnozynę pozyskiwaną mechanicznie i nadającą się zarówno dla wegetarian jak i wegan.

Substancja ta badana jest już od wielu lat i można znaleźć mnóstwo publikacji na ten temat a zainteresowanie nią wzrasta z roku na rok.

Działanie antyoksydacyjne (przeciwutleniające)

Karnozyna wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Ma charakter hydrofilowy. Jest doskonałym “wymiataczem” wolnych rodników a do tego posiada niezwykłą właściwość buforowania reaktywnych form tlenu w tkankach, nie hamując przy tym całkowicie ich funkcji regulatorowych i sygnalnych. Ma to ogromne znaczenie dla osób uprawiających sport. Intensywna praca mięśni prowadzi do akumulacji kwasu mlekowego (nadmiar jonów H +), następuje znaczny wzrost kwasowości w mięśniach, co powoduje zmęczenie mięśni, zmniejszenie siły i wytrzymałości, a także spowalnia ich regenerację. Rosyjski naukowiec E.S.Severin udowodnił w 1953 roku, że karnozyna w znacznym stopniu przyczynia się do fizykochemicznej równowagi kwasowości (poprzez buforowanie) w mięśniach szkieletowych, utrzymując równowagę kwasowo-zasadową podczas intensywnej pracy mięśni. Ważnym faktem jest to, że karnozyna wykazuje tę właściwość tylko wtedy kiedy jest zażywana przed ćwiczeniami.

Efekt biologiczny – anti-aging

Karnozyna jest w 100% naturalną substancją. Jest również nazywana neuropeptydem ze względu na jej rolę ochronną w układzie nerwowym, szczególnie w mózgu. Naturalnie występuje w ludzkim organizmie a jej największe stężenie znajduje się w mięśniach szkieletowych, sercu, móżdżku i korze mózgowej. Karnozyna działa w najbardziej wrażliwych na bodźce tkankach, takich jak tkanki mięśniowe i nerwowe a jej ogromnie ważną właściwością jest możliwość wspomagania metabolizmu jak również wspomaganie leczenia między innymi takich schorzeń jak cukrzyca, miażdżyca a także choroby Alzhaimera, Parkinsona, epilepsji, autyzmu, schizofrenii.

Oprócz wymienionych efektów terapeutycznych karnozyna przejawia bardzo silne właściwości “odmładzające” polegające na spowalnianiu oraz przedłużaniu życia starych i starzejących się komórek a także przemienianiu ich w zdrowe, prawidłowo funkcjonujące. Nie od dzisiaj znany jest lekarzom efekt odmładzający skórę. Normalnie komórki dzielą się na dwie i mają ograniczoną możliwość podziału, gdy limit ten zostanie osiągnięty następuje naturalny proces starzenia. Liczne badania pokazały, że proces ten można znacząco spowolnić. Kiedy komórki takie umieszczono w środowisku wzbogaconym w karnozynę, nastąpiło ich odmłodzenie a także ich podział ulegał zwielokrotnieniu a skóra wyglądała świeżo i młodo.

Działanie chelatotwórcze (oczyszczanie z metali ciężkich)

Co to znaczy? Termin chelatowany pochodzi od greckiego słowa “chele”, które oznacza “pazur” i wyraża zdolność do łączenia, dodając substancję (w tym przypadku karnozynę) do nadmiaru metali w tkance i krwi. Chelaty to substancje, które mogą być wydalane z organizmu przez wątrobę i nerki. W praktyce oznacza to, że mamy do czynienia z następującym korzystnym działaniem:
– rozszerza wąskie naczynia krwionośne
– obniża ciśnienie krwi
– zmniejsza aktywność wolnych rodników
– zwiększa dopływ tlenu do komórek
– usuwa ciężkie toksyczne metale z organizmu
– poprawia pamięć
– usuwa ból kończyn
– poprawia elastyczność naczyń krwionośnych
– zwiększa przepływ krwi do serca, mózgu, innych narządów i kończyn
– zwiększa aktywność enzymu

Kolejne właściwości karnozyny na które należy zwrócić uwagę to:

– praktycznie 100% skuteczność w przypadkach początkowej katarakty starczej
– likwidacja stresu oksydacyjnego w organizmie
– bardzo skuteczne wspomaganie leczenia cukrzycy obu typów, polegające na zmniejszeniu ryzyka wystąpienia oraz rozwoju powikłań cukrzycowych takich jak choroby serca, udary mózgu, miażdżycy, uszkodzenia nerek oraz powikłań ocznych
– liczne badania pokazały i udowodniono, że aż o 30% zwiększa siłę i wytrzymałość mięśnia sercowego. Dotyczy to szczególnie zwiększenia siły skurczu mięśnia sercowego, obniżenia podwyższonego ciśnienia krwi, ochrony przeciwko niedoborowi tlenu (tzw. hipoksji oraz ischemii) w tkankach przy niedokrwiennej chorobie serca
– powoduje bardzo szybką odnowę energii mięśniowej i zwiększenie wytrzymałości zmęczonych mięśni
– bardzo skutecznie wspomaga leczenie chorób z tzw. kręgu chorób autystycznych (tutaj należy sięgnąć do publikacji dr Michaela Cheza, neurologa który opublikował wyniki terapii chorób autystycznych dotyczących autyzmu i syndromu Aspergera, w których doktor pisze, że po podaniu karnozyny prawie tysiącowi autystycznych dzieci u aż 80-90% z nich nastąpiła znaczna poprawa stanu zdrowia już w ciągu pierwszych 8 tygodni od rozpoczęcia terapii)
–  wspomaga zaburzenia potencji
– wspomaga działanie układu odpornościowego
– zapobiega występowaniu wrzodów żołądka
– wspomaga proces regeneracji wątroby
– wspomaga proces gojenia ran
– wykazuje ochronne działanie przeciwko wpływom promieniowania (w tym tłumienie objawów syndromu popromiennego).

Niewątpliwie rozliczne badania naukowe prowadzone przez dr Michaela Cheza i jego zespół jak również wielu innych naukowców z całego świata a obecnie także przez Carnomed International doprowadziły do zdecydowanie lepszego poznania tej wyjątkowej, nadal jeszcze niedocenianej, naturalnej substancji tak ważnej dla naszego zdrowia.

Podsumowując przy zakupie suplementu karnozyny należy zwrócić uwagę co to za produkt, gdyż karnozyna karnozynie nierówna. Jakość składników oraz produktu, prawidłowy proces produkcyjny a także odpowiednia kompozycja stanowi o skuteczności zastosowanego preparatu. W przypadku karnozyny warto zwrócić uwagę aby produkt chroniony był przed tak zwanym efektem karnozynazy.Typowy posiłek na bazie czerwonego mięsa dostarcza 250 mg czystej L-karnozyny. Problem polega na tym, że szybko ulega ona degradacji w organizmie przez enzym karnozynazy. Oznacza to, że jeśli osoba dostarcza karnozynę poprzez czerwone mięso, to nie jest to wystarczający czas działania karnozyny w organizmie, aby mogła ona zapewnić trwałe działanie ochronne. Taka sama sytuacja jest z suplementami zawierającymi czystą L-karnozynę. Podczas stosowania czystych suplementów L-karnozyny, przyswajalność wynosi poniżej 20%, zwykle około 10-15%.
Produkt złożony o unikalnej formule, chroniony przed efektem karnozynazy zapewnia nie tylko stałe, ale także wysokie stężenie karnozyny w tkankach przez okres 8-12 godzin. Dzięki temu jest łatwa do spożycia, ponieważ wystarczy ją spożyć rano i wieczorem, aby zapewnić jej działanie w ciągu całej doby . Aby uzyskać podobny efekt w przypadku czystej karnozyny należy ją przyjmować co około 1-2 godziny oraz w dużo wyższych dawkach (od 1 mg do 2 mg co godzinę)!
Na wykresie poniżej przedstawiono różnicę w działaniu L-karnozyny i produktu o unikalnej formule:

Zachęcamy każdego kto chce zadbać o siebie do zainteresowania się suplementacją karnozyny.

Piśmiennictwo:

https://carno-med.pl

http://wegetarianizm.vegie.pl

http://vegie.pl

Almanach Zdrowie bez leków tom 2