Karnozyna – czy odegra istotną rolę w pokonaniu cukrzycy?

Cukrzyca typu 2 to globalna choroba i istotny problem w codziennej praktyce dietetyków oraz lekarzy. Choruje na nią już ponad 371 milionów ludzi na świecie. W Polsce żyje 3,082 mln diabetyków, z czego 29% nie jest zdiagnozowanych. Cukrzyca 2 typu, mimo że należy do chorób niezakaźnych, została uznana przez Organizację Narodów Zjednoczonych za epidemię. Dane Międzynarodowej Federacji Cukrzycy (IDF, International Diabetes Federation) wskazują, że na leczenie cukrzycy wydaje się rocznie około 500 mld dolarów amerykańskich, z czego jedna trzecia kwoty jest wydawana w Europie. Wśród krajów europejskich Polska znajduje się na pozycji 30 w zakresie średnich wydatków na leczenie jednego chorego z cukrzycą. Cukrzyca typu 2 jest chorobą interdyscyplinarną. U 73,8% chorych stwierdza się nadciśnienie tętnicze, 32,8% choruje na chorobę niedokrwienną serca. Długotrwałe utrzymywanie się hiperglikemii przyczynia się do powstawania powikłań mikro- i makro naczyniowych. Konsekwencją tych powikłań jest ślepota, niewydolność nerek czy amputacje kończyn. Najczęściej występują zdarzenia sercowo-naczyniowe, ryzyko ich jest dwukrotnie większe niż u zdrowych osób. Powikłania sercowo-naczyniowe mogą odpowiadać za 80% zgonów wśród chorych na cukrzycę. Nawracające epizody hipoglikemii także zwiększają ryzyko powikłań sercowo-naczyniowych, neurologicznych i mikro naczyniowych. Występowanie ciężkich hipoglikemii zwiększa ryzyko zgonu ponad dwukrotnie w porównaniu z pacjentami, u których nie dochodzi do tego typu zdarzeń. Aby nie narażać pacjenta na stan przetrwałej hiperglikemii oraz na epizody hipoglikemii, istotne jest właściwe leczenie pacjenta od momentu rozpoznania choroby.

W walce z cukrzycą pomagają leki i suplementy diety. Wśród tych drugich istotną rolę może odgrywać Karnozin Extra, który w swoim składzie posiada substancje, z których każda niezależnie ma wpływ na poprawę zdrowia i życia pacjentów z cukrzycą typu II a złożone w skład jednej opatentowanej kapsułki są one po prostu “petardą”. Ten unikalny skład Karnozin Extra od firmy Carnomed to: L-karnozyna, witamina E, Koenzym Q10, L-karnityna, wyciąg z borówki bagiennej oraz wyciąg z pestek winogron.

Badania naukowe dotyczące składników w kierunku ich działania w cukrzycy typu II

Poniżej podajemy link, który przekieruje Państwa do opisów poszczególnych składników Karnozin Extra w cukrzycy a także innych naszych produktów oraz badań jakie zostały na nich wykonane:

https://carno-med.pl/badania-naukowe/

Przeczytałeś ? Ciekawe prawda? Wszystkie te składniki Karnozin Extra posiada w jednej kapsułce…Efekty działania są naprawdę imponujące.

Jak działa Karnozin Extra?

Nie ma wątpliwości, że wszyscy diabetycy znają HbA1c. Jest to hemoglobina glikozylowana, która dostarcza informacji na temat poziomu glukozy we krwi w ciągu ostatnich kilku miesięcy. Ostatnie badania pokazują, że najważniejszym działaniem karnozyny jest prawdopodobnie działanie antyglikacyjne.

Cukrzyca nasila proces glikacji, co jest jedną z przyczyn (ale nie jedyną), że tętnice diabetyków są podatne na pogrubienie ścian a ponadto na rozwój miażdżycy. Występowanie miażdżycy u pacjentów z cukrzycą jest trzy razy większe niż u tych, którzy nie cierpią na tę chorobę, podobnie jak częstość zawału mięśnia sercowego i zaburzeń naczyń mózgowych.

Karnozin Extra kontroluje poziom cukru we krwi za pomocą receptorów H3 autonomicznego (wegetatywnego) układu nerwowego. Testy na zwierzętach wykazały, że ciężarne myszy z brakiem karnozyny mają o wiele większe szanse urodzenia potomstwa z cukrzycą. Wyjaśnia to wpływ karnozyny, która poprawia tolerancję glukozy u płodu. W ten sposób karnozyna może być ważna dla matek chorych na cukrzycę, ponieważ zmniejsza ryzyko, że ich dzieci będą cierpiały na tę chorobę.

Suplementacja karnozyną chroni ludzi przed nefropatią cukrzycową. Badania przeprowadzone na szczurach przez zespół japońskich naukowców wykazały, że można użyć L-karnozyny do obniżenia poziomu glukozy we krwi poprzez regulację aktywności nerwów autonomicznych. Karnozin Extra ma działanie antyglikacyjne i hamuje wtórne powikłania związane z cukrzycą.

Oprócz stabilizacji poziomu cukru we krwi u diabetyków, karnozyna chroni także przed wieloma powikłaniami cukrzycy takimi jak niewydolność narządowa, utrata słuchu, osteoporoza, problemy z oczami, uszkodzenie serca i wiele innych. Osoby z cukrzycą często cierpią na neuropatię obwodową – stan, w którym uszkodzone są nerwy w kończynach (stopy i ręce). Karnozyna może zapobiegać bólowi związanemu z tym schorzeniem.

Karnozin Extra jest odpowiedni dla wszystkich rodzajów cukrzycy, ponieważ zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań cukrzycy takich jak choroby serca i naczyń mózgowych, miażdżyca, powikłania nerkowe i oczne.

Na wykresie poniżej przedstawiono różnicę w działaniu L-karnozyny i Karnozin Extra:

Czym jest glikacja (nieenzymatyczna glikozylacja)

Proces zwany glikacją (glikozylacja) odbywa się co sekundę w całym ciele. Ta reakcja może być opisana jako wiązanie cząsteczek białka z cząsteczkami cukru (glukozy), po której następuje tworzenie uszkodzonych, niefunkcjonalnych struktur. Ten proces glikacji zmienia strukturę białek i zmniejsza ich biologiczną aktywność. Białka glikacji zgromadzone w dotkniętych tkankach są wyraźnymi wskaźnikami tego zaburzenia. Wiele chorób powiązanych ze starzeniem się takich jak cukrzyca, miażdżyca, zaćma i niektóre choroby neurologiczne mogą być ostatecznie przypisane glikacji.

Karnozin Extra zapobiega glikacji i odgrywa ważną rolę w usuwaniu glikozylowanych białek. Tak zwana karnozynilacja – proces wiązania karnozyny do denaturowanych cząsteczek, pozwala na usunięcie glikacji białek z komórek.

Glikacja, znana w biochemii jako reakcja Maillarda między białkiem a glukozą jest uważana za ważny czynnik w starzeniu się, powikłaniach spowodowanych cukrzycą i prawdopodobnie w nowotworach złośliwych. Glukoza jest “pożywieniem” dla glikacji, złośliwe wiązanie białko / glukoza towarzyszy tworzeniu się wolnych rodników co prowadzi do “AGE” (zaawansowane produkty glikacji białek). Gdy tworzą się “AGE”, wchodzą w interakcje z sąsiednimi białkami i tworzą patologiczne kluczowe wiązania (sieciowanie), które powodują twardnienie i sztywność tkanki. Przedmiotem obecnej debaty jest fakt, że żadna inna cząsteczka nie ma tak istotnego i potencjalnie toksycznego wpływu na białka jak “AGE”. Diabetycy tworzą ogromną ilość “AGE”, znacznie wcześniej w życiu w porównaniu do osób zdrowych a proces ten całkowicie narusza narządy, których funkcjonowanie zależy od elastyczności. Udowodniono, że same procesy glikacji prowadzą do “stwardnienia” tętnic u chorych na cukrzycę. “AGE” uruchamia serię destrukcyjnych procesów gdy łączą się z powiązanymi strukturami komórkowymi. Jednym z rezultatów jest wytwarzanie 50 razy więcej wolnych rodników. Dlatego cukrzyca jest w rzeczywistości chorobą przyspieszonego starzenia i źródłem “AGE” w tym przypadku szczególnie dotykającym tętnic, soczewki oka i siatkówki, nerwów obwodowych i nerek. Zapobieganie glikacji oznacza złagodzenie uszkodzeń towarzyszących zmianom zapalnym i zwyrodnieniowym. Szczury z cukrzycą nieleczone inhibitorami glikacji wykazują dwukrotnie większe uszkodzenia kłębuszków nerkowych wywołane przez “AGE” w porównaniu z grupą kontrolną, która była leczona tymi inhibitorami.

Suplementacja inhibitorami glikacji może umożliwić zapobieganie wielu odchyleniom towarzyszącym procesowi starzenia. Biorąc pod uwagę fakt, że karnozyna strukturalnie obejmuje miejsca, które atakuje glikacja to musi zostać ona poświęcona aby chronić swój cel. Karnozyna wspomaga również szlaki proteolityczne, usuwanie uszkodzonych, niepotrzebnych i często szkodliwych białek. Dlatego też Karnozin Extra ze swoim działaniem antyglikacyjnym jest użyteczna w zapobieganiu i leczeniu powikłań spowodowanych cukrzycą, takich jak zaćma, neuropatia, miażdżyca i niewydolność nerek.

content_copy