Sprawdź badania naukowe

stawiamy na najwyższe standardy i jakość naszych składników

W Carnomed stawiamy na najwyższe standardy składników z jakich wykonane są nasze suplementy. W związku z tym ogromną wagę przywiązujemy do ich efektywności ich działania w konkretnych potrzebach. Analizujemy wszystkie wyniki badań naukowych dotyczących wybranych składników. Co więcej prowadzimy własne badania naukowe o czym szerzej można przeczytać w innym dziale naszej strony.

Sprawdź badania naukowe dotyczące konkretnych składników:

L-Karnozyna

PODSTAWOWE WŁAŚCIWOŚCI

Pełna nazwa: 

L-Karnozyna (β-alanylo-L-histydyna)

Definicja:

L-karnozyna inaczej beta-alanylo-L-histydyna to organiczny związek z grupy dipeptydów. Jest to połączenie dwóch aminokwasów a mianowicie beta-alaniny i histydyny. Karnozyna występuje całkowicie naturalnie w każdej komórce ludzkiego ciała a przede wszystkim w tkance mięśniowej (np. w sercu), mózgu jak również w całym układzie nerwowym. Karnozyna została odkryta ponad 100 lat temu przez rosyjskiego uczonego W.S. Gulewicza.

Właściwości:

  • antyoksydacyjne
  • antyglikacyjne
  • anty-karbonylacyjne
  • chelatowanie metali ciężkich
  • zdolność buforowania pH

BADANIA NAUKOWE DOTYCZĄCE KARNOZYNY


CUKRZYCA TYPU II

Badania:  

1. Badania na myszach z cukrzycą wykazały, że karnozyna skutecznie poprawia metabolizm glukozy. Ponadto leczenie karnozyną zmniejszyło o połowę białkomocz i zmniejszyło przepuszczalność naczyń jak również w znacznym stopniu zapobiega zmianom metabolizmu karnozyny w nerkach. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21833769

2. Badania dotyczące wpływu karnozyny na nefropatię cukrzycową wykazały ,że karnozyna ma właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, antyglikacyjne i reaktywne wygaszanie karbonylu. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30914013

3. W kolejnym badaniu naukowcy badali czy karnozyna może potencjalnie chronić przed długotrwałymi następstwami gromadzenia się reaktywnych metabolitów np. w cukrzycy i przewlekłej niewydolności nerek. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29027595

Pozostałe badania:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17601992
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26081982
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25234296
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29621776
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16046297

ZMĘCZENIE

Badania: 

1. Istnieją dowody potwierdzające pogląd, że ostre i przewlekłe stresory wpływają na różne aspekty biologii mitochondriów, a przewlekłe narażenie na stres może prowadzić do molekularnych i funkcjonalnych rekalibracji wśród mitochondriów. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29389736

Pozostałe badania:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29339091
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29389735

 

SPORT/FITNESS

Badania: 

1. Ze względu na interesującą rolę karnozyny, celem badania było zaobserwowanie wpływu spożycia karnozyny na stan prooksydantów u wysoko wykwalifikowanych sportowców narażonych na intensywne ćwiczenia. Wyniki badań sugerują, że karnozyna może zapewnić ochronę antyoksydacyjną wysoko wykwalifikowanym sportowcom. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25201708

2. Badanie nad suplementacją karnozyny w mięśniach wykazało poprawę wydajności w ćwiczeniach o wysokiej intensywności zarówno u osób niewytrenowanych jak i wyszkolonych. Karnozyna może osłabiać kwasicę działając jako bufor pH. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20199122

Pozostałe badania:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20671038
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19131472
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24285150
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25524476

Witamina E

PODSTAWOWE WŁAŚCIWOŚCI

Pełna nazwa: 

Witamina E ( α-Tokoferol 2,5,7,8-tetrametylo-2-(4,8,12-trimetylotridecylo)-3,4-dihydrochromen-6-ol )

Definicja:

Grupa organicznych związków chemicznych ( tokoferoli i tokotrienoli ), witamina E jest rozpuszczalna w tłuszczach ( oznacza to, że jest magazynowana w organizmie a nie wydalana z moczem lub potem jak witaminy rozpuszczalne w wodzie)

Właściwości:

  • silne działanie antyoksydacyjne
  • przeciwdziała bezpłodności
  • przeciwdziała procesom starzenia się organizmu (określana jako  “witamina młodości”)
  • hamuje utlenianie się cholesterolu LDL (przeciwdziała tworzeniu się blaszki miażdżycowej)
  • zapobiega tworzeniu się skrzepów w naczyniach krwionośnych
  • obniża komórkowy stres oksydacyjny
  • modyfikuje właściwości błony komórkowej (poprawia działanie insuliny i normuje poziom glukozy we krwi)

BADANIA NAUKOWE DOTYCZĄCE WITAMINY E


CUKRZYCA TYPU II

Badania: 

1. Suplementacja witaminy E zmniejsza liczbę zdarzeń sercowo-naczyniowych w podgrupie osób w średnim wieku z cukrzycą typu II i genotypem 2-2 haptoglobiny: prospektywne badanie kliniczne z podwójnie ślepą próbą. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18032779

2. Badania suplementacji antyoksydacyjnej witaminy E wykazują iż zmniejsza ona choroby układu krążenia u osób z cukrzycą i genotypem haptoglobiny 2-2. W badaniach tych typowano Hp ( genotyp Haptoglobiny) 69 osób z cukrzycą i leczenie tych osób z Hp 2-2 witaminą E zapobiegało jednemu zawałowi mięśnia sercowego, udarowi lub zgonowi z przyczyn sercowo-naczyniowych. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20415560

3.Interakcja między genotypem haptoglobiny a witaminą E w chorobie sercowo-naczyniowej w cukrzycy. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28451949

Pozostałe badania:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27881297
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28759833
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19176700
https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/388928


ZMĘCZENIE

Badania: 

1. Zdolność przeciwutleniająca w badanej grupie przyjmującej witaminę E i lingany sezamowe znacznie wzrosła w porównaniu z grupą Placebo (p <0,01). Nie potwierdzono żadnych działań niepożądanych związanych z suplementacją SVE. Wyniki te sugerują, że suplementacja SVE może bezpiecznie złagodzić codzienne zmęczenie i stres oksydacyjny. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26153159

 

SPORT/FITNESS

Badania: 

1. Wpływ ćwiczeń wytrzymałościowych i suplementacja witaminy E na stres oksydacyjny u osób starszych. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12886670

2. Szczepiona witamina E UHMWPE może zwiększyć trwałość tylnych stabilizowanych i ograniczonych całkowitych protez stawu kolanowego. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27192378

Pozostałe badania:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16573358
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10701711

Koenzym Q10

PODSTAWOWE WŁAŚCIWOŚCI

Pełna nazwa: 

Koenzym Q10 – Ubichinon

Definicja:

Koenzym Q10 jest organicznym związkiem chemicznym z grupy chinonów. Występuje w mitochondriach komórek roślinnych i zwierzęcych i jest odpowiedzialny za przenoszenie elektronów w łańcuchu oddechowym. Katalizator przemiany materii, przeciwutleniacz, zapobiega uszkodzeniom błon komórkowych, pomaga w tworzeniu energii, czyni Cię witalnym, pełnym energii. Koenzym Q10 naturalnie występuje w ludzkim organizmie (największa ilość występuje w wątrobie, sercu, mięśniach oraz nerkach). Dodatkowo występuje w większości komórek ciała oraz wszystkich płynach ustrojowych.

Właściwości:

  • wytwarza energię w komórkach organizmu
  • zmniejsza ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych przy zastoinowej niewydolności krążenia
  • chroni komórki przed stresem oksydacyjnym
  • działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco
  • aktywuje witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem
  • przyspiesza regenerację
  • wyrównuje poziom glukozy we krwi
  • działa przeciwnowotworowo
  • wspiera odporność

BADANIA NAUKOWE DOTYCZĄCE KOENZYMU Q10


CUKRZYCA TYPU II

Badania: 

1. Koenzym Q10 znacznie zmniejszał poziom HbA1c u pacjentów z cukrzycą z nadwagą i otyłością, chociaż co ciekawe poziom adipoliny spadał jednocześnie. W tym badaniu Q10 modulowało homeostazę glukozy, w której, jak się spodziewano, pośredniczyło zwiększenie adipoliny. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27657997

2. Badanie suplementacji Q10 może poprawić deficyty uczenia się i pamięci wywołane przez cukrzycę u osób starszych. Ponadto CoQ10 w wyższych dawkach może poprawić sprawność poznawczą u starszych zdrowych osób. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30580330

Pozostałe badania:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26385228
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27911471
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30848472


ZMĘCZENIE

Badania: 

1. Koenzym Q10 jako leczenie zmęczenia i depresji u pacjentów ze stwardnieniem rozsianym: randomizowane badanie kliniczne z podwójnie ślepą próbą. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25603363

2. Wpływ suplementacji koenzymem Q10 na zmęczenie : Systematyczny przegląd badań interwencyjnych. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30935528

Pozostałe badania:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25386668
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26212172

 

SPORT/FITNESS

Badania: 

1. Suplementacja koenzymu Q10 obniża wzrost monocytów wyrażających receptor toll-like 4 w odpowiedzi na 6-dniowy intensywny trening u sportowców kendo. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25941765

2. Wyniki badań sugerują, że Q10 w treningu wysiłkowym wykazuje działanie przeciwzapalne i podkreśla jego rolę w obronie antyoksydacyjnej. Koenzym Q10 jest składnikiem łańcucha transportu elektronów w mitochondriach, który jest powiązany z wytwarzaniem energii w komórce zatem koenzym Q10 może hamować peroksydację lipidów, działając w ten sposób jako przeciwutleniacz i chronić tkankę przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26957943

Pozostałe badania:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26157720

L-Karnityna

PODSTAWOWE WŁAŚCIWOŚCI

Pełna nazwa: 

Karnityna (β-hydroksy-γ-trimetyloamoniomaślan) lub 3-hydroksy-4-(trimetyloamonio) butanian

Definicja:

L-karnityna to organiczny związek chemiczny, pochodna kwasu γ-amino-β-hydroksymasłowego (GABAOB). W organizmie syntetyzowana w wątrobie, nerkach i mózgu z aminokwasów (lizyny i metioniny). Pełni rolę w transporcie kwasów tłuszczowych do mitochondriów. Występuje w mięśniach.

Właściwości:

  • transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów (dzięki temu powstaje energia niezbędna do prawidłowego funkcjonowania komórek)
  • transport niepotrzebnych produktów metabolizmu z komórek na zewnątrz
  • przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej (zamiana w energię)
  • pozytywny wpływ na regulację gospodarki lipidowej (tłuszczowej)
  • działa antyoksydacyjnie
  • neuroprotekcyjne i regenerujące na tkankę mózgową

BADANIA NAUKOWE DOTYCZĄCE KARNITYNY


CUKRZYCA TYPU II

Badania: 

1. Rola karnityny i jej pochodnych w rozwoju i leczeniu cukrzycy typu II. Badania wykazały, że suplementacja L- karnityny może okazać się skutecznym narzędziem w zarządzaniu przebiegu klinicznego cukrzycy typu II. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29549241

2. Odkrycia te sugerują, że suplementacja karnityny łagodzi przeciążenie lipidów i nietolerancję glukozy u otyłych gryzoni, zwiększając wypływ mitochondriów nadmiaru grup acylowych z tkanek wrażliwych na insulinę. Należy starannie kontrolować badania kliniczne. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17310372

3. Badania wykazały, że L-karnityna jest skuteczna w poprawie stymulowanego insuliną wykorzystania glukozy i w odwracaniu nieprawidłowości metabolizmu związanych z cukrzycą typu II. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19662615

4. L-karnityna wykazuje działanie ochronne na mięśnie szkieletowe szczurów z cukrzycą typu II, dzięki swoim działaniom hipoglikemicznym i przeciwutleniającym, jak również hamującym rozkład białek. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28981442

Pozostałe badania:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22134503
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23374518


ZMĘCZENIE

Badania: 

1. Badania sugerują, że suplementacja L-karnityną może być przydatna w łagodzeniu objawów zmęczenia u pacjentów z niedoczynnością tarczycy, zwłaszcza w wieku poniżej 50 lat oraz u osób z niedoczynnością tarczycy po tyreoidektomii raka tarczycy. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27432821

2. Suplementacja L-karnityną zmniejszyła ogólne zmęczenie we wszystkich przypadkach. Ponadto suplementacja utrzymywała poziomy albuminy i limfocytów w osoczu podczas chemioterapii i umożliwiła pacjentom kontynuowanie chemioterapii kolejno bez zmniejszania dawki. Poprawiła ogólne zmęczenie u wszystkich badanych pacjentów z rakiem podczas chemioterapii. Takie leczenie może poprawić tolerancję chemioterapii u pacjentów z rakiem poprzez zmniejszenie ogólnego zmęczenia i poprawę stanu odżywienia. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29456846

3. Suplementacja L-karnityną ma korzystny wpływ na stan funkcjonalny i zmęczenie starszych osób starszych. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27895474

 

SPORT/FITNESS

Badania: 

1. Biorąc pod uwagę zdolność l-karnityny do łatwego przekraczania bariery krew-mózg, suplementacja l-karnityną może być również korzystna w zapobieganiu uszkodzeniom neurologicznym wynikającym z uszkodzeń oksydacyjnych. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24148561

2. Sugeruje się, że zwiększenie zawartości L-karnityny w surowicy i mięśni zwiększa przepływ krwi i dostarczanie tlenu do tkanki mięśniowej poprzez poprawę funkcji śródbłonka, zmniejszając w ten sposób zaburzenia komórkowe i biochemiczne indukowane niedotlenieniem. Badania na starszych osobnikach wykazały ponadto, że przyjmowanie L-karnityny może prowadzić do zwiększonej masy mięśniowej przy jednoczesnym zmniejszeniu masy ciała i zmniejszeniu zmęczenia fizycznego i psychicznego. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29534031

3. L-karnityna jest uważana za bezpieczny suplement dla sportowców i wykazano, że pozytywnie wpływa na proces regeneracji po wysiłku. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23075564

4. Karnityna w mięśniach, surowicy i moczu nieprofesjonalnych sportowców: efekty wysiłku fizycznego, treningu i podawania L-karnityny. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1922166

Pozostałe badania:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8137928
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10442273
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10826498
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23279832

Winian L-Karnityny

PODSTAWOWE WŁAŚCIWOŚCI

Pełna nazwa: 

Winian L-karnityny

Definicja:

Winian L-karnityny to doskonale przyswajalna postać, która gwarantuje natychmiastowe wysycenie organizmu (najwyższe przyswajanie), powstaje w połączeniu L-karnityny i winianu (kwas organiczny) w jedną molekułę. Karnityna w tej postaci wywiera działanie biologiczne dlatego jest niezbędna w codziennej diecie lub powinna być podawana jako suplement. Dzięki temu więcej uwolnionych z komórek tłuszczowych kwasów tłuszczowych może zostać związanych i spalonych w tkance mięśniowej.

Właściwości:

  • zwiększa oddziaływanie (synergizm) L-karnityny
  • wspomaga biodostępność L-karnityny (L-karnityna transportuje wolne kwasy tłuszczowe do mitochondriów a winian dodatkowo wspomaga ten proces )
  • winian ogranicza wiązanie kwasów tłuszczowych w cząsteczki tłuszczów zapasowych w komórkach

BADANIA NAUKOWE DOTYCZĄCE WINIANU KARNITYNY


CUKRZYCA TYPU II

Badania: 

1. L-karnityna jako przeciwutleniające lekarstwo na przeżycie kardiomiocytów pod wpływem hiperglikemii. Badania pokazują, że suplementacja poprawia mikrośrodowisko uszkodzone przez stres oksydacyjny (wywołany hiperglikemią), proponując tym samym związek nutraceutyczny jako adiuwant w kardiologicznej medycynie regeneracyjnej. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30622968

2. Rola karnityny i jej pochodnych w rozwoju i leczeniu cukrzycy typu II. Badania wykazały, że suplementacja karnityny może okazać się skutecznym narzędziem w zarządzaniu przebiegu klinicznego cukrzycy typu II. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29549241

3. Odkrycia te sugerują, że suplementacja karnityny łagodzi przeciążenie lipidów i nietolerancję glukozy u otyłych gryzoni, zwiększając wypływ mitochondriów nadmiaru grup acylowych z tkanek wrażliwych na insulinę. Należy starannie kontrolować badania kliniczne. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17310372

4. Badania wykazały, że L-karnityna jest skuteczna w poprawie stymulowanego insuliną wykorzystania glukozy i w odwracaniu nieprawidłowości metabolizmu związanych z cukrzycą typu II. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19662615

5. L-karnityna wykazuje działanie ochronne na mięśnie szkieletowe szczurów z cukrzycą typu II, dzięki swoim działaniom hipoglikemicznym i przeciwutleniającym, jak również hamującym rozkład białek. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28981442

Pozostałe badania:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22134503
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23374518


ZMĘCZENIE

Badania: 

1. Badania sugerują, że suplementacja L-karnityną może być przydatna w łagodzeniu objawów zmęczenia u pacjentów z niedoczynnością tarczycy, zwłaszcza w wieku poniżej 50 lat oraz u osób z niedoczynnością tarczycy po tyreoidektomii raka tarczycy. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27432821

2. Suplementacja L-karnityną zmniejszyła ogólne zmęczenie we wszystkich przypadkach. Ponadto suplementacja utrzymywała poziomy albuminy i limfocytów w osoczu podczas chemioterapii i umożliwiła pacjentom kontynuowanie chemioterapii kolejno bez zmniejszania dawki. Poprawiła ogólne zmęczenie u wszystkich badanych pacjentów z rakiem podczas chemioterapii. Takie leczenie może poprawić tolerancję chemioterapii u pacjentów z rakiem poprzez zmniejszenie ogólnego zmęczenia i poprawę stanu odżywienia. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29456846

3. Suplementacja L-karnityną ma korzystny wpływ na stan funkcjonalny i zmęczenie starszych osób starszych. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27895474

 

SPORT/FITNESS

Badania: 

1. Suplementacja L- winianem L- karnityny korzystnie wpływa na markery powrotu do zdrowia po wysiłku fizycznym. Wywołane wysiłkiem zwiększenie stężenia malonodialdehydu w osoczu powróciło do wartości spoczynkowych szybciej w czasie suplementacji winianem L- karnityny w porównaniu z grupą placebo. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11788381

2. Badania na sportowcach wykazały, że suplementacja karnityną może zwiększać wydajność ćwiczeń. Jak stwierdzono w większości badań, wzrost maksymalnego zużycia tlenu i obniżenie współczynnika oddechowego wskazują, że karnityna w diecie ma potencjał stymulowania metabolizmu lipidów. istnieją dowody na korzystny wpływ suplementacji L- karnityną w treningu, rywalizacji i regeneracji po wysiłku fizycznym i lekkiej regeneracji. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15212755

3. Tendencja do tłumienia akumulacji amoniaku w badaniach wskazuje, że doustna suplementacja L-WINIANEM L-KARNITYNY może potencjalnie zmniejszyć stres metaboliczny związany z wysiłkiem fizycznym lub zmienić wytwarzanie lub usuwanie amoniaku, co uzasadnia dalsze badania. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19164828

Pozostałe badania:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18545197

Wyciąg z borówki bagiennej

PODSTAWOWE WŁAŚCIWOŚCI

Pełna nazwa: 

Borówka bagienna, pijanica – łochynia (Vaccinium ulginosum)

Definicja:

Pochodzi od wyrazu bór natomiast cała nazwa pochodzi od środowiska jej występowania. Jest to gatunek krzewinki z rodziny wrzosowatych (Ericaceae), rozprzestrzeniony w Azji, Europie i Ameryce Północnej na obszarach o klimacie arktycznym i umiarkowanym.

Właściwości:

  • antyseptyczne
  • ściągające dzięki garbnikom
  • obniża poziom cukru we krwi

BADANIA NAUKOWE DOTYCZĄCE WYCIĄGU Z BORÓWKI


CUKRZYCA TYPU II

Badania: 

1. Jagoda może uzupełniać konwencjonalne terapie w celu poprawy powikłań naczyniowych w cukrzycy. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29544868

2. Odkrycia sugerują zahamowanie poposiłkowej odpowiedzi glukozowej w obecności borówki bogatej w antocyjany i omawiane są w odniesieniu do prawdopodobnych mechanizmów działania glukozotwórczego i ich implikacji dla badań poznawczych i cukrzycy typu II. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28752872


ZMĘCZENIE

Badania: 

1. Badanie dotyczyło wpływu ekstraktu Vaccinium uliginosum na osłabienie wzroku wywołane przez komputer/tablet: randomizowane badanie kontrolowane placebo. Stwierdzono, że doustne przyjmowanie ekstraktu (1000 mg / dobę przez 4 tygodnie) było skuteczne w łagodzeniu objawów osłabienia wywołanych patrzeniem w tablet/komputer. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27538497

2. Vaccinium uliginosum wykazywał działanie zapobiegające powstawaniu zaćmy przez hamowanie proteolizy za pośrednictwem m-kalpainy i stresu oksydacyjnego w soczewce. Wyniki badań sugerują, że ekstrakt z Borówki bagiennej może być potencjalnym środkiem przeciwdziałającym kataraktom w zaćmie związanej z wiekiem. Więcej: wiekiem.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30820147

 

SPORT/FITNESS

Badania: 

Pozostałe badania:
1. Badania dotyczyły właściwości antyoksydacyjnych borówki bagiennej.
Nowe genotypy borówki i borówka bagienna wykazały silniejsze właściwości przeciwutleniające i TAC ( całkowita zawartość antocyjanów) niż inne badane genotypy. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26041234

Wyciąg z pestek winogron

PODSTAWOWE WŁAŚCIWOŚCI

Pełna nazwa: 

Winorośl właściwa (Vitis vinifera L.), winorośl winna lub latorośl winna. Gatunek z rodziny winoroślowatych.

Definicja:

Silny przeciwutleniacz, wielokrotnie silniejszych niż witamina E i C co sprawia, że skutecznie wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Ekstrakt z pestek winogron jest bogaty w przeciwutleniacze i jest głównym źródłem bioflawonoidów. Są to związki roślinne o wielu ważnych funkcjach biologicznych. Funkcja wyciągu z pestek winogron ma na celu wzmocnienie antyoksydacyjnych właściwości L-karnozyny a struktura chemiczna bioflawonoidów jest również bardzo ważna dla niektórych procesów zachodzących w mitochondriach.

Właściwości:

  • poprawia samopoczucie
  • substancja roślinna należąca do flawonoidów (silne przeciwutleniacze chroniące organizm przed wolnymi rodnikami)
  • zawiera proantocyjanidy (OPC) związki oligomeryczne odgrywające znaczącą rolę w zapobieganiu chorobom serca i chorobom nowotworowym
  • wyciąg z pestek winogron wykazuje silnie działanie na naczynia krwionośne dlatego w postaci proantocyjanidów jest stosowany w schorzeniach układu naczyniowego.

BADANIA NAUKOWE DOTYCZĄCE WYCIĄGU Z PESTEK WINOGRON


CUKRZYCA TYPU II

Badania: 

1. Ekstrakt proantocyjanidyny z pestek winogron i insulina zapobiegają spadkowi funkcji poznawczych u szczurów z cukrzycą typu I Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30284105

2. Wyniki badań sugerują, że wyciąg z pestek winogron może zapobiec wczesnym zmianom w tolerancji glukozy i zmianie mikroflory jelitowej jelita cienkiego, przed wystąpieniem zaburzeń metabolicznych mięśni szkieletowych, gdy ekstrakt z pestek winogron jest spożywany w niskiej dawce w kontekście diety o umiarkowanie wysokiej zawartości tłuszczu. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28875188

3. Suplementacja wyciągu z pestek winogron może osłabić stres oksydacyjny poprzez hamowanie peroksydacji lipidów i może przywrócić funkcję śródbłonka i zmniejszyć ryzyko choroby naczyniowej w cukrzycy. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21663473

Pozostałe badania:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20388041
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25974036


ZMĘCZENIE

Badania: 

1. Wyniki badań dowiodły, że leczenie wyciągiem z pestek winogron ma korzystne właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i chroniące mitochondria w celu poprawy wyczerpujących ćwiczeń co sugeruje, że może być stosowany jako skuteczna żywność funkcjonalna opóźniająca zmęczenie. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29904333

 

SPORT/FITNESS

Badania: 

1. Suplementacja wyciągu z pestek winogron może być skutecznym sposobem na zmniejszenie uszkodzenia błony komórkowej po wysiłku ekscentrycznym. Wyniki badań suplementacji jako interwencji żywieniowej w celu zmniejszenia uszkodzeń mięśni po treningu siłowym o wysokiej intensywności, zwłaszcza na wczesnym etapie nowego programu treningu siłowego. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30992707

2. Suplementacja wyciągu z pestek winogron spowodowała wzrost aktywności enzymów antyoksydacyjnych, zapobiegała stresowi oksydacyjnemu wywołanemu wysiłkiem fizycznym, zapobiegając peroksydacji lipidów i zwiększając aktywność enzymów antyoksydacyjnych. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22011589

Inulina

PODSTAWOWE WŁAŚCIWOŚCI

Pełna nazwa: 

Inulina (łac. inulinum)

Definicja:

Inulina – należy do fruktanów i jest prebiotykiem. Jest polisacharydem (wielocukier) zbudowanym z około 30–35 cząsteczek monocukrów połączonych wiązaniami β-2,1-glikozydowymi w nierozgałęziony łańcuch. Łańcuch ten jest zbudowany z reszt β-D-fruktofuranozy zawierający jedną terminalnie umieszczoną cząsteczkę D-glukozy (na końcu redukującym) oraz drugą, w środku łańcucha, połączoną wiązaniem 1,3-glikozydowym.

Właściwości:

  • niska kaloryczność (wspomaga odchudzanie)
  • strukturotwórcze
  • żelujące
  • zagęszczające
  • stabilizujące
  • stymuluje rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit

BADANIA NAUKOWE DOTYCZĄCE INNULINY


CUKRZYCA TYPU II

Badania: 

1. Wpływ suplementacji maślanu i inuliny na stan glikemiczny, profil lipidowy i poziom peptydu glukagonopodobnego 1 u pacjentów z cukrzycą typu 2: randomizowana próba podwójnie ślepa, kontrolowana placebo. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28962046

2. Przegląd i metaanaliza przeprowadzona w celu oceny wpływu fruktanów typu inuliny (ITF) na lipidy ludzkiej krwi i homeostazę glukozy związanych z zaburzeniami metabolicznymi, w tym dyslipidemią, nadwagą lub otyłością oraz cukrzycą typu 2 (T2DM). Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27623982

3. Badania wykazały, że inulina dietetyczna łagodzi różne stadia cukrzycy typu 2 poprzez hamowanie stanu zapalnego i modulowanie mikroflory jelitowej. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30869673

Pozostałe badania:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29670837
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30346655
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28105758
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24059649
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26872721


ZMĘCZENIE

Badania: 

1. Istnieją dowody potwierdzające pogląd, że ostre i przewlekłe stresory wpływają na różne aspekty biologii mitochondriów, a przewlekłe narażenie na stres może prowadzić do molekularnych i funkcjonalnych rekalibracji wśród mitochondriów. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29389736

Pozostałe badania:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29339091
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29389735

 

SPORT/FITNESS

Badania: 

1. Działanie przeciwutleniające inuliny in vitro i in vivo . Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29394273

Resweratrol

PODSTAWOWE WŁAŚCIWOŚCI

Pełna nazwa: 

Resweratrol – (3,5,4’-trihydroksy-trans-stilben) lub (E)-3,5,4′-trihydroksystilben lub trans-3,5,4′-trihydroksystilben

Definicja:

Resweratrol (3,5,4’-trihydroksy-trans-stilben) jest naturalną fitoaleksyną (substancją obronną wytwarzResweratrol jest polifenolem zaliczanym do grupy flawonoidów, pochodzenia roślinnego, o budowie stilbenu (3,5,4’-trihydroksystilben). Jest on zaliczany do fitoestrogenów- hormonów roślinnych, które mają działanie podobne do estrogenu. aną przez roślinę), syntetyzowaną głównie w skórkach winogron.

Właściwości:

  • przeciwzapalne
  • antyangiogenne
  • przeciwnowotworowe
  • ochronne (przed chorobami układu krążenia i neurodegeneracyjnymi)
  • hamuje oksydację cholesterolu frakcji LDL, agregację płytek krwi i angiogenezę
  • zmniejsza insulinooporność
  • poprawia wskaźniki kontroli glikemii
  • zmniejsza stres oksydacyjny

BADANIA NAUKOWE DOTYCZĄCE RESWERATOLU


CUKRZYCA TYPU II

Badania: 

1. Resveratrol, między innymi, poprawia homeostazę glukozy, zmniejsza insulinooporność, chroni komórki β trzustki, poprawia wydzielanie insuliny i łagodzi zaburzenia metaboliczne. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25445538

2. Leczenie resweratrolem przywraca obwodową wrażliwość na insulinę u myszy z cukrzycą w sposób niezależny od sirt1 (Sirtuin1). Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25808216

3. Mechanizm działania resweratrolu jest złożony i wykazano, że obejmuje zarówno działanie zależne od insuliny, jak i działanie niezależne od insuliny. Dane te wskazują na potencjalną możliwość zastosowania resweratrolu w zapobieganiu i / lub leczeniu zarówno otyłości, jak i cukrzycy. Ponadto liczne dane wskazują, że u szczurów z cukrzycą resweratrol może zmniejszać hiperglikemię. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20303945

Pozostałe badania:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20333650
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21261639
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28843911


ZMĘCZENIE

Badania: 

1. Celem badania była ocena potencjalnego korzystnego wpływu trans-resweratrolu na zmęczenie i funkcje ergogeniczne po wyzwaniu fizjologicznym. Resweratrol może być potencjalnym czynnikiem o działaniu farmakologicznym przeciwdziałającym zmęczeniu. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23603951

 

SPORT/FITNESS

Badania: 

1. Synergistyczne efekty resweratrolu w połączeniu z odpornym treningiem na wydajność ćwiczeń i adaptację fizjologiczną. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30249003

2. Suplementacja resweratrolem może skutecznie poprawić zmęczenie i nietolerancja wysiłku w niewydolności serca. Resweratrol poprawia wydolność wysiłkową i zdolność oksydacyjną mięśni szkieletowych. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28159807

Pozostałe badania:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27213310

Kolostrum

PODSTAWOWE WŁAŚCIWOŚCI

Pełna nazwa: 

Kolostrum – siara bydlęca (młodziwo, łac. colostrum)

Definicja:

Siara to gęsta, żółta wydzielina gruczołu mlekowego ssaków, również człowieka. Powstaje w gruczołach mlekowych w trakcie ciąży. Jest pierwszym pokarmem każdego nowo narodzonego ssaka. Unikalny skład Kolostrum ma ogromne znaczenie na etapie wczesnego karmienia ponieważ jest bogatym źródłem składników odżywczych i składników aktywnych immunologicznie, które odgrywają rolę w przekazywaniu biernej odporności na potomstwo, ochronie i dojrzewaniu przewodu pokarmowego noworodków.

Właściwości:

  • wzmacnia odporność
  • pierwsza naturalna szczepionka
  • przyspiesza regenerację
  • silny antyoksydant i immunostymulator
  • wzmacnia układ sercowo-naczyniowy
  • zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych
  • działa przeciwzapalnie i antywirusowo

BADANIA NAUKOWE DOTYCZĄCE KOLOSTRUM


CUKRZYCA TYPU II

Badania: 

1. Badanie wykazujące pozytywne działanie siary bydlęcej również w cukrzycy typu I. Standaryzowana bydlęca pochodna siary hamuje rozwój cukrzycy typu 1 u gryzoni. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27693017

 

SPORT/FITNESS

Badania: 

1. Wyniki badania wykazały, że codzienna suplementacja siary bydlęcej była korzystna dla mięśni szkieletowych w celu zmniejszenia uszkodzeń wywołanych przez utleniacz podczas wysiłku mięśniowego. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23173926

2. Celem tego badania było zbadanie wpływu 6-tygodniowej suplementacji siarą bydlęcą (BC) na uszkodzenia mięśni wywołane wysiłkiem fizycznym (EIMD) i spadek wydajności u piłkarzy zgodnie z Loughborough Intermittent Shuttle Test (LIST). Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28285432

Pozostałe badania:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16825268
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25068884
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29274034
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24281841

Ekstrakt z grzybów Reishi

PODSTAWOWE WŁAŚCIWOŚCI

Pełna nazwa: 

Reishi (Ganoderma lucidum, lakownica żółtawa)

Definicja:

Grzyb pasożytniczy należący do żagwiowców. PochodzI z Azji. Posiada nerkowaty kształt kapelusza a co charakterystyczne to błyszcząca i bruzdowana, nierówna powierzchnia. Azjaci nazywają go “grzybem nieśmiertelności”. Grzyb jest w kolorze od żółtego, żółto-czerwonego aż po bardzo ciemną czerwień. Rośnie na różnych gatunkach drzew, głównie liściastych i ze względu na swoją popularność jest dość rzadko spotykany.

Właściwości:

  • immunostymulujące
  • przeciwnowotworowe
  • przeciwwirusowe
  • antybakteryjne
  • immunomodulujące
  • przeciwalergiczne
  • przeciwzapalne
  • przeciwcukrzycowe

BADANIA NAUKOWE DOTYCZĄCE REISHI


CUKRZYCA TYPU II

Badania: 

1.Ganoderma lucidum beta 1,3 / 1,6 glukan jako immunomodulator w stanach zapalnych wywołanych dietą wysokocholesterolową. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5135828/


ZMĘCZENIE

Badania: 

1. Istnieją dowody potwierdzające pogląd, że ostre i przewlekłe stresory wpływają na różne aspekty biologii mitochondriów, a przewlekłe narażenie na stres może prowadzić do molekularnych i funkcjonalnych rekalibracji wśród mitochondriów. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15857210

Pozostałe badania:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30580507

 

SPORT/FITNESS

Badania: 

1. Poprawa oceny warunków treningowych u cyklistów wytrzymałościowych: wpływ suplementacjidiety Ganoderma lucidum i Ophiocordyceps sinensis. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24799948

2. Suplementacja polisacharydów Ganoderma lucidum osłabia stres oksydacyjny wywołany wysiłkiem w mięśniach szkieletowych myszy. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24600303

Chlorofilina miedziowa

PODSTAWOWE WŁAŚCIWOŚCI

Pełna nazwa: 

Chlorofilina miedziowa, Kompleks miedziowy chlorofilu

Definicja:

Chlorofilina jest pochodną chlorofilu. Jest pozyskiwana z Lucerny siewnej. Cząsteczka chlorofiliny sodowo-miedziowej ma bardzo podobną budowę do cząsteczki hemoglobiny (w centrum cząsteczki hemoglobiny znajduje się żelazo a w chlorofilinie jest to cząsteczka miedzi) dzięki czemu jest nośnikiem tlenu w całym organizmie. Chlorofilina jest mieszaniną soli sodowo-miedziowych, rozpuszczalna w wodzie. To związek chemiczny, który pochłania światło widzialne o określonej długości fali a w procesie fotosyntezy przekształca energię słoneczną w energię chemiczną.

Właściwości:

  • rewitalizujące
  • usuwa toksyny i neutralizuje kwasy,
  • silny antyoksydant
  • detoksykuje organizm, alkalizuje
  • działa przeciwnowotworowo
  • chroni przed szkodliwym promieniowaniem
  • odtruwa organizm

BADANIA NAUKOWE DOTYCZĄCE CHLOROFILINY


CUKRZYCA TYPU II

Badania: 

1. Suplementacja chlorofiliną moduluje indukowany hiperglikemią stres oksydacyjny i apoptozę. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30303271

 

SPORT/FITNESS

Badania: 

1. Wpływ chlorofiliny na stres oksydacyjny w limfocytach śledziony in vitro i in vivo. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15110092

Wyciąg z pomidora

PODSTAWOWE WŁAŚCIWOŚCI

Pełna nazwa: 

Likopen (2,6,10,14,19,23,27,31-oktametylo-dotriakonta-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30- tridekaen)

Definicja:

Likopen to organiczny związek chemiczny z grupy karotenów, węglowodór nienasycony. Naturalny barwnik o symbolu E160d. Występuje naturalnie u zwierząt i roślin (najwięcej jest go w czerwonych owocach np. pomidorach). Rozpuszczalny w tłuszczach.

Właściwości:

  • przeciwutleniające
  • przeciwnowotworowe
  • zapobiega utlenianiu frakcji LDL cholesterolu oraz obniża ogólny poziom cholesterolu
  • przeciwzapalne
  • przeciwgrzybiczne
  • przeciwbakteryjne
  • antyoksydacyjne
  • przeciwdziała miażdżycy
  • chroni przed chorobami serca
  • poprawia wygląd skóry
  • dobroczynny wpływ na wzrok
  • ochrona przed UV
  • przeciwdziała osteoporozie
  • przeciwdziała bezpłodności mężczyzn

BADANIA NAUKOWE DOTYCZĄCE LIKOPENU


CUKRZYCA TYPU II

Badania: 

1. W obecnym badaniu wykazaliśmy, że likopen znacząco tłumi wzrost masy ciała u myszy HFFD. Likopen blokował akumulację lipidów w tkance tłuszczowej, zmniejszając ekspresję genów lipogenezy i zwiększając ekspresję genów związanych z lipidolizą, w tym termogenicznych i mitochondrialnych genów funkcjonalnych. Co więcej, likopen poprawił indukowaną przez HFFD oporność na insulinę w WAT poprzez hamowanie reakcji zapalnych w WAT, zmniejszenie krążących cytokin prozapalnych, tłumienie przecieku jelitowego i zapalenie jelit. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31060024

2. Wyniki wykazały, że suplementacja lipkopenem skutecznie osłabiła wywołane przez LPS uszkodzenie neuronów i dysfunkcję synaptyczną poprzez zwiększenie ekspresji czynników neurotroficznych i białek synaptycznych SNAP-25 i PSD-95. Likopen poprawił indukowaną przez LPS oporność na insulinę i dysfunkcję mitochondriów w mózgu i wątrobie myszy a także złagodził zapalenie neurologiczne i zapalenie wątroby, zmniejszał poziomy insuliny i mediatorów prozapalnych LPS, TNF-α, IL-1β i IL-6. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30924473

3. Badania dotyczą suplementacji diety sokiem pomidorowym u pacjentów z zespołem metabolicznym w celu złagodzenia niekorzystnych czynników klinicznych. Według badań nastąpiła znacząca poprawa stanu zapalnego i dysfunkcji śródbłonka pacjentów z suplementem soku pomidorowego. Jednocześnie poprawiła się oporność na insulinę i odnotowano wyraźny spadek LDL, wraz z niewielkim wzrostem HDL. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25194627

4. Wykazano, że suplementacja produktów pomidorowych zawierających likopen obniża biomarkery stresu oksydacyjnego i karcynogenezy u zdrowych i chorych na cukrzycę typu II. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16929242

Pozostałe badania:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27907824


ZMĘCZENIE

Badania: 

1. Przewlekły stres i powtarzające się próby fizjologiczne adaptacji do stresu mogą powodować zmęczenie i nieoptymalne działanie wielu systemów fizjologicznych. Badanie nad związekiem stężeń karotenoidów w surowicy z obciążeniem allostatycznym jako miara przewlekłego stresu wśród dorosłych w średnim wieku w USA. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24513032

 

SPORT/FITNESS

Badania: 

1. Suplementacja likopenem osłabia aktywność oksydazy ksantynowej i mieloperoksydazy w tkankach mięśni szkieletowych szczurów po wyczerpujących ćwiczeniach. Wyniki sugerują, że Likopen chroni tkankę mięśniową przed stresem oksydacyjnym po wyczerpujących ćwiczeniach. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16197586

Ekstrakt z kwiatu nagietka

PODSTAWOWE WŁAŚCIWOŚCI

Pełna nazwa: 

Nagietek lekarski (Calendula officinalis L.)

Definicja:

Nagietek lekarski to roślina jednoroczna z rodziny astrowatych o wysokości do 50 cm. Posiada liczne, żółte bądź pomarańczowe kwiaty. Roślina jest pokryta lepkimi włoskami i posiada specyficzny zapach. Kwitnie od czerwca do września.

Właściwości:

  • przeciwbakteryjne
  • przeciwgrzybicze
  • przeciwwirusowe
  • ułatwia gojenie ran
  • przeciwzapalne
  • przeciwobrzękowe
  • antyoksydacyjne (utlenia wolne rodniki)
  • obniżające poziom lipidów
  • obniżające poziom glukozy

BADANIA NAUKOWE DOTYCZĄCE EKSTRAKTU Z NAGIETKA


CUKRZYCA TYPU II

Badania: 

1. Podsumowując badanie, ekstrakt z nagietka może poprawić zaburzenia PAL i pamięci u szczurów z cukrzycą STZ. Poprawa może być spowodowana jego działaniem przeciwutleniającym, antycholinergicznym lub jego mocą zmniejszania hiperglikemii. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26120230

 

SPORT/FITNESS

Badania: 

1. Ekstrakt z nagietka poprawił parametry biochemiczne, cytokiny zapalne, zmniejszył stres oksydacyjny. Można wyciągnąć wniosek, że ekstrakt z nagietka ma potencjalne działanie hepatoprotekcyjne ze względu na jego właściwości przeciwutleniające i aktywność usuwania wolnych rodników. Więcej: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24959547

Zapisz się do neslettera

Jeżeli chcesz być na bieżąco z wszystkimi nowościami dotyczącymi medycyny mitochondrialnej, publikacji nowych filmów oraz artykułów przez Carnomed Polska to wypełnij poniższy formularz. Twoje dane będą bezpieczne i wykorzystywane tylko w celach działalności Carnomed sp. z o.o. wg. obowiązujących przepisów prawa.