Spożywanie alkoholu prowadzi do stresu oksydacyjnego w wątrobie.

W Polsce niestety spożywamy coraz więcej alkoholu. Do kieliszka zaglądają znani z telewizji, prezesi, dyrektorzy, robotnicy na budowie oraz rodzice nie radzący sobie z dziećmi.

Sklepów z alkoholami wyrosło jak grzybów po deszczu ale nie ma się co dziwić jeżeli samych tylko “małpek” sprzedaje się w Polsce 3 mln dziennie. Zatrważające dane pokazują, że sprzedaż ta podzielona jest równo na pory dnia. Z raportu wynika więc, że około miliona 100 ml. buteleczek sprzedaje się w godzinach porannych. Druga fala zakupów to okolice południa a ostatni rzut stanowiący około 36% dziennych sprzedaży przypada po godzinie 18stej. Te dane mówią tylko o “małpkach” a gdzie do tego większe opakowania alkoholi mocnych, piwo, wino.
Jeszcze 19 lat temu wypijaliśmy średnio 8 litrów czystego alkoholu na głowę a dziś dane Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) mówią już o 11 litrach. WHO alarmuje, że w szybkim tempie zbliżamy się do 12 litrów a powyżej tej ilości rozpoczyna się proces degradacji społecznej.

Picie alkoholu grozi utratą zdrowia a nawet życia, na tle alkoholizmu tworzą się takie patologie jak przemoc w rodzinie, demoralizacja dzieci, problemy finansowe, kryzysy małżeńskie, zatargi z prawem, bójki, rozboje, kradzieże i wiele innych.

W dalszej części tego artykułu skupimy się na aspekcie wpływu picia alkoholu na zdrowie człowieka.

Nawet najmniejsza ilość wypitego alkoholu ma wpływ na nasze zachowanie oraz działanie naszego układu nerwowego. Picie alkoholu powoduje zaburzenie myślenia, logicznego rozumowania oraz prawidłowego osądu sytuacji. Włączają się nam prymitywne zachowania, instynkty i popędy. Początkowo czujemy się jak “ młodzi bogowie”, wydaje się nam, że cały organizm świetnie i prawidłowo funkcjonuje ale w rzeczywistości tak nie jest i w miarę dłuższego picia coraz bardziej zatruwamy organizm. Doprowadza to do sytuacji, w której całkowicie zanikają nam instynkty, popędy tracimy możliwość wykonywania czynności ruchowych. Stajemy się otępiali, senni, tracimy przytomność. Zatruwający organizm alkohol dociera nawet do rdzenia mózgowego i części pnia mózgowego a ta sytuacja może sprawić, że zaczną zanikać nam odruchy, może dojść do uszkodzenia ważnych dla życia ośrodków mózgowych, a następstwem tego będą zaburzenia czynności oddechowo-krążeniowych a w skrajnych przypadkach śmierć.

Alkohol a układ krążenia

Powoduje on zaburzenia akcji serca, doprowadza do gwałtownego rozszerzania się i zwężania naczyń krwionośnych. Powtarzające się i długotrwałe zaburzenia akcji serca nie pozostają bez śladu w naszym organizmie i doprowadzają do trwałych uszkodzeń. Jedne z nich są krótkotrwałe i zaliczamy do nich dodatkowe skurcze serca, podniesione ciśnienie krwi a także bóle w okolicach serca ale niestety są też i te długotrwałe a wręcz nieodwracalne jak niewydolność krążenia/niewydolność serca a te nie pozwalają już normalnie funkcjonować.

Alkohol a układ pokarmowy

Bardzo częstą przypadłością u osób nadużywających alkoholu są dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Alkohol wyniszcza florę bakteryjną układu pokarmowego a to doprowadza do pogorszenia funkcji trawiennych, braku odporności i wielu innych dolegliwości. Pobudza on produkcję kwasu solnego a to w połączeniu z brakiem prawidłowej flory bakteryjnej, nieregularnym i niepełnowartościowym odżywianiem się, stresem jaki towarzyszy każdemu pijącemu bez umiaru, doprowadza do nieżytu żołądka i choroby wrzodowej.

Alkohol a wątroba i trzustka

Przemiana alkoholu następuje głównie w wątrobie i to ten narząd ze wszystkich w naszym organizmie jest najbardziej narażony na jego destrukcyjny wpływ. W początkowej fazie nie odczujemy praktycznie nic, to co będzie zachodziło w naszej wątrobie odbierzemy jako niestrawność, ból brzucha, nieżyt żołądka, złe samopoczucie po przepiciu. Sytuacja ta może sprawić, że pomimo ogromnych możliwości regeneracyjnych wątroby, w momencie w którym powiążemy to co się dzieje właśnie z tym narządem sytuacja będzie już nieodwracalna. Tak właśnie dochodzi do marskości wątroby. Pierwszym etapem tego bardzo ciężkiego schorzenia jest jednorazowe zatrucie alkoholem, następnym regularne picie i wstępna faza choroby alkoholowej a w konsekwencji przewlekłe zapalenie wątroby. Nadużywanie alkoholu prowadzi również do zapalenia trzustki. Początek choroby jest niezauważalny, pojawiają się lekkie pobolewania w lewym nadbrzuszu ale kiedy choroba przejdzie już w stan zaawansowany następują gwałtowne bóle nadbrzusza, ogólne pogorszenie stanu organizmu aż do ciężkich wstrząsów. W efekcie dochodzi do przewlekłej niewydolności trzustki, co prowadzi do rozwoju cukrzycy i wyniszczenia organizmu.

Znaczącą rolę w powrocie do normalnego funkcjonowania narządów takich jak mózg, serce i wątroba (w pełni wspomaga jej regenerację doprowadzając do całkowitego cofnięcia się stłuszczenia wątroby) w ogranizmie osoby walczącej o wyjście z choroby alkoholowej a także tych ciągle nadużywających alkoholu może odegrać preparat złożony na bazie l-carnosine, ponieważ wykazuje silne właściwości chelatujące, odtruwające, regenerujące oraz odżywiające.

Karnozyna jest w 100% naturalną substancją – białkiem, dipeptydem składającym się z 2 aminokwasów: beta-alaniny i L-histydyny. Jest również nazywana neuropeptydem ze względu na jej rolę ochronną w układzie nerwowym, szczególnie w mózgu. Naturalnie występuje w ludzkim organizmie a jej największe stężenie znajduje się w mięśniach szkieletowych, sercu,wątrobie, móżdżku i korze mózgowej. Karnozyna jako suplement diety jest dostępna od wielu lat. Jednak nie jest ona tak popularna jak powinna, biorąc pod uwagę jej korzystny wpływ udokumentowany w wielu publikacjach naukowych.

Odkąd Karnozyna została uznana za całkowicie nietoksyczne białko naturalne, oznacza to, że ludzie mogą przyjmować dowolną ilość karnozyny bez żadnych skutków ubocznych. Każda niewykorzystana ilość zostanie po prostu wydalona z organizmu poprzez mocz i proces pocenia się.

Struktura chemiczna L-karnozyny (C9H14N4O3)

Nazwa IUPAC: kwas (2S) -2 – [(3-amino-1 -oksopropylo) amino] -3- (3H-imidazol-4-ilo) propionowy

Jak działa karnozyna?

Karnozyna przywraca normalną kontrolę cyklu komórkowego. Aby lepiej zrozumieć jak działa karnozyna, konieczne jest uświadomienie sobie co następuje: do każdego “silnika” niezbędna jest regularna wymiana oleju, ponieważ podczas jego pracy różne mikroskopijne (lub większe) cząstki powodują pojawienie się zatarcia. Olej zawiera detergenty, które rozpuszczają cząstki. Kiedy detergent jest zużywany, ilość cząstek odpadów wzrasta, uszkadzając wewnętrzną gładką powierzchnię i silnik traci moc, aż do całkowitej awarii. Organizm potrzebuje również skutecznej metody usuwania odpadów metabolicznych i są to głównie pozostałości zniszczonych struktur białek. Jeśli to “błoto białkowe” nie zostanie usunięte, gromadzi się w komórce i powoduje spowolnienie funkcjonowania komórki, aż do całkowitego zatrzymania. Może to również zaburzyć efektywny podział komórek i co ważniejsze prawdopodobnie umożliwić potencjalną reprodukcję tych nieprawidłowych komórek. Prowadzi to do zwiększonej niestabilności chromosomów co powoduje zmiany zwyrodnieniowe lub nowotwory złośliwe. Karbonylowanie białek staje się główną przyczyną śmierci komórki. Karnozyna jest podstawowym czynnikiem zapewniającym trwałość i zachowanie zdrowych, nienaruszonych białek, ich funkcjonalności i wczesnej wymiany.

W ostatnich latach zwiększyło się zainteresowanie właściwościami karnozyny, która jest uważana za substancję stulecia i staje się podstawowym preparatem medycznym dla osób w każdym wieku a zwłaszcza w wieku 40 lat i więcej. Badania nad karnozyną prowadzone są w USA, Australii, Wielkiej Brytanii, Japonii, Skandynawii, Rosji, Chinach a na produkcie Karnozin Extra w naszym ośrodku badawczym w Serbii. Karnozyna jest polecana przez specjalistów jako ważny suplement diety.

Różnica między czystą L-carnosine a Karnozin Extra

Typowy posiłek na bazie czerwonego mięsa dostarcza 250 mg czystej L-karnozyny. Problem polega na tym, że szybko ulega ona degradacji w organizmie przez enzym karnozynazy. Oznacza to, że jeśli osoba dostarcza karnozynę poprzez czerwone mięso, to nie jest to wystarczający czas działania karnozyny w organizmie, aby mogła ona zapewnić trwałe działanie ochronne. Taka sama sytuacja jest z suplementami zawierającymi czystą L-karnozynę. Podczas stosowania czystych suplementów L-karnozyny, przyswajalność wynosi poniżej 20%, zwykle około 10-15%.

Karnozin Extra to specjalny produkt zawierający L-karnozynę, ale chroniony przed karnozynazą.

Karnozin Extra zapewnia nie tylko stałe, ale także wysokie stężenie karnozyny w tkankach przez okres 8-12 godzin. Dzięki temu jest łatwa do spożycia, ponieważ wystarczy ją spożyć rano i wieczorem, aby zapewnić jej działanie w ciągu całej doby . Aby uzyskać podobny efekt w przypadku czystej karnozyny należy ją przyjmować co około 30 minut oraz w dużo wyższych porcjach (od 1 mg do 2 mg co godzinę)!
Na wykresie poniżej przedstawiono różnicę w działaniu L-karnozyny i Karnozin Extra:

O znamienitym wpływie karnozyny na układ krążenia, serce, mózg, wątrobę, działaniu chelatującym, detoksykującym a także przeciwcukrzycowym przeczytacie na www.karnopedia.com

W Pub-Med pojawiło się również wiele publikacji potwierdzających naukowo działanie karnozyny u osób nadużywających alkoholu.

1. Ochronne działanie karnozyny i organicznych soli litu w przypadku indukowanego etanolem uszkodzenia oksydacyjnego białek i lipidów w osoczu krwi u osób zdrowych i pacjentów alkoholowych. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30816094.

2. Ochronne działanie hydrolizatów przeciwutleniających przeciwko przewlekłym stłuszczeniom wątroby wywołanym spożywaniem alkoholu u myszy. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30324620.

3. Ochronne działanie samej karnozyny i razem z alfa-tokoferolem na lipopolisacharyd (LPS) oraz uszkodzenie wątroby indukowane etanolem. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26773358.

4. Wpływ wstępnego leczenia karnozyną na stres oksydacyjny i hepatotoksyczność u szczurów z dużą ilością etanolu. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20064906.

5. Korzystny wpływ histydyny i karnozyny na przewlekłe uszkodzenie wątroby indukowane etanolem. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18222027.

6. Wpływ karnozyny na komórki immunokompetentne od pacjentów alkoholowych. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15665917.

7. Wpływ karnozyny i związków pokrewnych na stabilność i morfologię erytrocytów pochodzących od alkoholików. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10684775.